Niemarnowanie żywności po świętach nie jest takie trudne. Wwarto wprowadzić kilka prostych zasad, które pozwolą wykorzystać resztki i cieszyć się nimi przez kolejne dni. Podpowiadamy, jak gospodarować w duchu Zero Waste i zmniejszyć ilość żywności, która po świętach trafi do kosza.
Pomysły na wykorzystanie resztek
- Zupy – pozostałe mięsa, warzywa czy sosy można wykorzystać do przygotowania zup. Na przykład z resztek pieczeni można zrobić pyszny rosół lub bulion.
- Sałatki – resztki wędlin, mięsa, warzyw czy serów łatwo wykorzystać można do stworzenia sałatki.
- Kanapki – pozostałości pieczeni, pasztetu czy wędlin świetnie nadają się na kanapki lub jako składnik do wrapów i tostów.
- Zapiekanki – doskonały pomysł na wykorzystanie wielu różnych składników, (ziemniaki, makaron, warzywa czy resztki mięsa). Wystarczy dodać trochę sera, przypraw i zapiec, aby stworzyć pyszne danie.
- Pasta do kanapek – prosty pomysł na wykorzystanie resztek mięsa, warzyw, sera lub jajek.
- Tartaletki, placki i quiche – resztki warzyw, mięsa i sera można wykorzystać do nadzienia do tart, placków czy quiche.
Resztki na deser
- Ciasta – z resztek ciasta można przygotować tartaletki, ciasteczka lub wykorzystać jako spód do sernika.
- Koktajle – resztki owoców można zmiksować na koktajl lub smoothie. Można także dodać jogurtu, mleka roślinnego czy soku.
Używaj przypraw, świeżych dodatków i twórz nowe dania
Żywnościowy zero waste to także okazja do wykazania się inwencją kulinarną i przekształcania znanych, tradycyjnych dań. Z resztek pieczeni zrobimy curry, z resztek ryb – farsz do krokietów, a z mięsa z rosołu – nadzienie do pierogów. Mieszając pozostałości z nowymi składnikami stworzyć można pełnowartościowe dania. Z resztek łatwiej jest stworzyć nową potrawę, jeśli w swojej kuchni mamy odpowiednią bazę przypraw, ziół, sosów i dodatków. To one mogą sprawić, że resztki nabiorą nowych smaków i staną się interesującym posiłkiem.
Dziel się z innymi
Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z nadmiarem jedzenia, podziel się nim z sąsiadami, rodziną lub przyjaciółmi. Często w okresie poświątecznym wielu ludzi chętnie podzieli się tym, co zostało z ich własnych stołów.
Planuj, baw się i kompostuj!
Ważne jest, aby podejść do żywności z pomysłem i odpowiedzialnością, dbając o to, by jak najwięcej jedzenia trafiło do naszego żołądka, a nie do kosza. Jeśli nie ma możliwości zjedzenia resztek, ważne jest kompostowanie resztek jedzenia, które są biodegradowalne. Zadbajmy o to, aby to czego nie udało się przetworzyć trafiło do właściwego pojemnika na odpady.